Η ιστορία μας

Πώς ένα τραγούδι κατάφερε να γίνει το όνομα μίας ομάδας που προσφέρει προγράμματα ψυχοκινητικής αγωγής μέσα στη φύση

2012

Το Τρεις Λαλούν & Δυό Χορεύουν ήταν ένα τραγούδι που είχα γράψει όταν εργάστηκα ως γυμναστής στη Δημοτική Κατασκήνωση της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται σε ένα χωριό λίγο πιο έξω, στη Μάκρη. Ένα μέρος μέσα στα πεύκα και δίπλα στη θάλασσα. Εκείνο το καλοκαίρι δύο πράγματα είχαν συμβεί.


Πρώτον, παραιτήθηκε ο αρχηγός της κατασκήνωσης, ο οποίος είχε πολυετή εμπειρία, και δεύτερον έπρεπε να συνυπάρξουν σε ένα κατασκηνωτικό περιβάλλον δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο κόσμος των παιδιών με αναπηρία και ο κόσμος των παιδιών τυπικής ανάπτυξης.


Θυμάμαι σαν τώρα την απορία όλων εκείνων που εργαζόμασταν τότε για το τι θα κάνουμε και πώς θα διαχειριστούμε τα τόσα πολλά και διαφορετικά παιδιά.


Το ίδιο απόγευμα, μέσα στην απορία και στην απόγνωση, γράφτηκε το Τρεις Λαλούν & Δυό Χορεύουν από κάποια νέα παιδιά που δεν είχαν ιδέα αλλά είχαν το μεράκι και ανέλαβαν να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να υλοποιήσουν με μεγάλη επιτυχία το κατασκηνωτικό πρόγραμμα εκείνου του καλοκαιριού.


Και το τραγούδι λειτούργησε και έκανε αυτό που ξέρει να κάνει από πάντα. Να ενώνει. Κι έτσι ένωσε τον Γιάννη, την Νούλα, την Μανουέλα, την Όλια, τον Γιώργο, την Αντιγόνη κι άλλους που πιθανόν να ξεχνάω, με σκοπό να αναδείξουν την πιο δημιουργική εκδοχή του εαυτού τους για να προσφέρουν μία αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία σε όλα εκείνα τα τόσα πολλά και διαφορετικά παιδιά. Κι έτσι οι δύο κόσμοι γίναν ένας και η συνύπαρξη, συμβίωση.
2014

Ήταν η πρώτη χρονιά που το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Α.Π.Θ. συνεργάστηκε με την Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση της Καλάνδρας του Α.Π.Θ. με σκοπό την εφαρμογή αθλητικών δραστηριοτήτων στα παιδιά και στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που έμεναν στο, σε όλους γνωστό, Ποσείδι.


Αρκετές ήταν οι φορές που μαζί με τον φίλο μου τον Γιώργο, την Κική, την Νικολέτα, τον Νικόλα και τη συντονίστρια του προγράμματος κάναμε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που συνέβαιναν για πρώτη φορά στο Ποσείδι. Μία από αυτές ήταν το αποχαιρετιστήριο πάρτυ με δραστηριότητες για τα παιδιά και τους γονείς τους. Στο τέλος της βραδιάς τα παιδιά θα παρουσίαζαν κάτι.


Δεν θα ξεχάσω με πόση χαρά τα παιδιά δέχθηκαν όταν τους πρότεινα να πούμε ένα απλό τραγουδάκι, το Τρεις Λαλούν & Δυό Χορεύουν, και με πόσο ζήλο κι ενδιαφέρον θέλησαν να μάθουν στα γρήγορα τους στίχους και τη μουσική.


Μπάντα κανονική. Ένας χτυπούσε δυό πέτρες, μία βαρούσε με κλαδιά κάτι τάπερ, όλα τα παιδιά να τραγουδούν και να κοκκινίζουν και ένας καλός πατέρας έσωσε την κατάσταση συνοδεύοντας με κιθάρα.


Οι γονείς ξετρελάθηκαν

τα παιδιά μεταμορφωθήκαν σε μικρούς ροκ-σταρ

και ήταν η πρώτη φορά, που όλοι καταλάβαμε, ότι ίσως τελικά να αξίζει να δοκιμάζεις να κάνεις πράγματα, για πρώτη φορά.
2016

Ο συντονιστής του AUTh Day Camp Summer προτείνει η κάθε ομάδα να παρουσιάζει κάτι στο τέλος κάθε περιόδου. Η κάθε περίοδος διαρκούσε μία εβδομάδα οπότε έχοντας πάρει το μάθημά μου από το 2014, προτείνω στην ομάδα μου να πούμε το Τρεις Λαλούν & Δυό Χορεύουν. Το λέμε, περνάμε τέλεια, κλέβουμε τις εντυπώσεις και τη Δευτέρα ακούω στους διαδρόμους και στα γηπεδάκια να τραγουδούν κάποια άλλα παιδιά το ρεφρέν. Κάποιοι άλλοι από το προσωπικό τη μελωδία. Κάτι παιδιά να περνάν, να με κοιτάν με ύφος ύποπτο και να μου λένε «Καλημέρα κύριε τρεις λαλούν» και να απαντάω «καλημέρα κύριοι δυό χορεύουν».


Μπορεί το Τρεις Λαλούν & Δυό Χορεύουν να μην είχε καλούς στίχους και να μην ήταν και καμιά μουσική της προκοπής αλλά είχε καταφέρει να έχει τη δική του αίσθηση, τη δική του ταυτότητα και τη δική του ζωή.
2021

Έτσι λοιπόν όταν αναρωτήθηκα τι όνομα θα έπρεπε να έχει αυτή η ομάδα που θα ενώνει όλα αυτά που μάθαμε στο πανεπιστήμιο και όλα αυτά που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, που θα (ξανά) ενώνει τους ανθρώπους και που θα είναι κάτι πρωτότυπο και θα αξίζει κάποιος να συμμετέχει… η απάντηση ήρθε από μόνη της.


Τρεις Λαλούν & Δυό Χορεύουν,

όχι με την έννοια της ανοργανωσιάς και της κακοτεχνίας.


Αλλά με την έννοια της ξεγνοιασιάς, της αστείρευτης ενέργειας της παιδικής ηλικίας και της λαχτάρας για τραγούδι, χορό και κινητικό παιχνίδι.


Κι όσο εσείς θα φέρνετε και θα αθροίζετε στη φαντασία σας όλα εκείνα τα παιδιά που τραγούδησαν μεσ' τον ήλιο (με καπέλο και αντηλιακό), η Δημιουργική Ομάδα Τρεις Λαλούν & Δυό Χορεύουν περήφανα σάς παρουσιάζει: