Το κινητικό σχολείο του δάσους

Παίζουμε, κινούμαστε και μαθαίνουμε κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί στο Σέιχ Σου

Τι είναι το κινητικό σχολείο του δάσους και ποιος είναι ο σκοπός του;

Το κινητικό σχολείο του δάσους είναι ένα πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής σε δασικό περιβάλλον. Ο πυρήνας του προγράμμάτος μας είναι η ομάδα, η κίνηση και η μάθηση στη φύση μέσω του κινητικού παιχνιδιού.


Το κινητικό σχολείο του δάσους είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να αποκομίσουν τα παιδιά τα οφέλη που προσφέρει η ψυχοκινητική αγωγή, η υπαίθρια μάθηση και το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου.


Κατά τη διάρκεια του προγράμματός μας τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το δασικό περιβάλλον με όλες τις αισθήσεις και το σώμα τους, να συμμετάσχουν σε ομαδικές κινητικές δραστηριότητες και να μάθουν μέσα από το κινητικό παιχνίδι για τον κύκλο του νερού, τον κύκλο της φύσης, πώς λειτουργεί ο πλανήτης και το σύμπαν.


Σκοπός του προγράμματός μας είναι η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά για να αναπτύξουν κινητικές ικανότητες, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση μέσα από βιωματικές εμπειρίες μάθησης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας;

Η ημέρα μας ξεκινάει με πεζοπορία μέσα από τα μονοπάτια ή την αντιπυρική ζώνη του δάσους Σέιχ Σου, η οποία καταλήγει στον δασικό χώρο αναψυχής Κρυονέρι. Εκεί ξεκινάει μια υπέροχη κινητική εμπειρία!


Οι δραστηριότητες του κινητικού σχολείου του δάσους:

 • Καλωσόρισμα - χαιρετισμός

 • Πεζοπορία στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου

 • Συγκέντρωση ομάδας, παιχνίδια γνωριμίας και safety games (διαδικασία διαμόρφωσης φυσικών, ατομικών και ομαδικών ορίων)

 • Δραστηριότητες και παιχνίδια εξοικείωσης με τη φύση (παρατήρηση, δημιουργικές κατασκευές, ονοματολογία)

 • Κινητικές δραστηριότητες

 • Ρουτίνες χαλάρωσης

Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματός μας;

 • Βελτίωση της σωματικής και συναισθηματικής υγείας μέσω της πεζοπορίας και της παρέας.

 • Ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων καθώς τα παιδιά συμμετέχουν στον σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με τις δραστηριότητες.

 • Εξοικείωση με το δασικό περιβάλλον και ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας στη φύση.

 • Ανάπτυξη του αισθήματος της φροντίδας του φυσικού περιβάλλοντος του Σέιχ Σου.

 • Ανάπτυξη της αυτενέργειας μέσω των κινητικών δραστηριοτήτων και ενίσχυση της αυτοδυναμίας αφού μέσα από τις δραστηριότητές μας τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις καταστάσεις και να βρουν τρόπους επίλυσης.

 • Ανάπτυξη των περιεχομένων της κινητικής συναρμογής όπως η διαφοροποίηση, ο προσανατολισμός στον χώρο και στον χρόνο, η αντίδραση, ο ρυθμός και η ισορροπία των παιδιών μέσα από ομαδικές δραστηριότητες.

 • Βελτίωση των θεμελιωδών κινητικών δεξιοτήτων όπως το τρέξιμο, το άλμα, το σύρσιμο, το πέταγμα, το πιάσιμο, το κρέμασμα κ.α..

 • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης των παιδιών.

 • Απόλαυση των ήχων και της ησυχίας του δάσους, ηρεμία και χαλάρωση.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε όλα τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.


Ο κατάλληλος σχεδιασμός και τα περιεχόμενα των προγραμμάτων μας υποστηρίζουν τη συμμετοχή παιδιών με αυτισμό, αναπτυξιακή διαταραχή της κινητικής συναρμογής, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητα και παχυσαρκία.


Πού και πότε γίνεται;

Το κινητικό σχολείο του δάσους πραγματοποιείται στον δασικό χώρο αναψυχής Κρυονέρι, στο Σέιχ Σου.


Σημείο υποδοχής πάνω από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Αγίου Παύλου (βλ. χάρτη).

Σάββατο και Κυριακή: 09:00 με 12:00


Παρακαλούμε η προσέλευση των παιδιών να γίνεται ένα τέταρτο πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Η Δημιουργική Ομάδα Τρεις Λαλούν & Δυό Χορεύουν ακολουθεί τις οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19. Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος (μέχρι 10 παιδιά).

Για περισσότερες πληροφορίες

επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του προγράμματος

Βασίλη Κανακάρη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Βασίλης Κανακάρης

699 2051 535